İzmir Sgk Avukatı
Sosyal güvenlik, bir toplum içindeki bireylerin maddi güvencesini sağlamak için oluşturulmuş bir sistemdir. Türkiye’de bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülmektedir. İzmir’de Sgk hukuku alanında uzmanlaşmış İzmir Sgk Avukatı, bu süreçte size yardımcı olacaktır.
1.İzmir SGK Avukatı, İnci Karamercan Cihan İletişim Bilgileri
İzmir Sgk Avukatı olarak yıllardır bu alanda hizmet veren İzmir Avukat İnci Karamercan Cihan, bu alanda doktora eğitimi almış, müvekkillerine Sgk davası süreçlerinde İzmir de en iyi avukat hizmetini vermiştir. Bu hizmetler arasında hizmet tespit davası, Eyt emeklilik başvuruları, iş kazası tazminatı ve maaş bağlanması, kanser ilaç bedellerinin tahsili gibi konular yer alır. İzmir’de Sgk davalarına bakan avukatlardandır. Kendisinin iletişim bilgilerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://incikaramercan.av.tr/iletisim/
2.Hizmet Tespit Davası(Sigortalılığın Tespiti)
Hizmet tespit davası, bir çalışanın işvereniyle olan hizmet ilişkisinin varlığını tespit etmek için açılan bir davadır. Bu ilişkinin varlığı, işçinin belirli bir süre boyunca işverenin talimatlarına bağlı olarak çalışmasıyla kanıtlanır. İşçi, işveren tarafından belirlenen iş saatleri içinde işi yerine getirmekte ve işverenin kontrolü altında çalışmaktadır.
2.1.Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı
İşçinin hizmet tespit davası, iş ilişkisinin sona ermesinden itibaren 5 yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Bu süreye uymayan davalar zamanaşımına uğrar. Ancak işveren tarafından işçinin işe giriş bildirgesi verilmiş ise, bu davalar zamanaşımı süresine tabi olmaksızın açılabilecektir.
2.2. Hizmet İptalinin İptali Davası
Sgk tarafından sigortalı olduğunuz sürelerin iptali yapılmış olabilir. Hatta bu sebeple geriye dönük ciddi ödeme iadeleri yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu tip durumlarda Sgk’nın denetim raporunun iptali için dava açmak mümkündür. Bu tip davalarda hem Sgk hem de eski işverenin davalı olarak gösterilmesi gerekmektedir. Hizmet tespit davası karmaşık bir süreç olabilir ve işçi haklarının korunması için İzmir Sgk Avukatından hukuki destek alınması önemlidir.
2.3. Eyt İle Emeklilik
Sigortalılık sürelerinizin eksik gösterilmesinden kaynaklı olarak Eyt ile emekli olma fırsatını kaçırdıysanız bu halde yukarıda bahsetmiş olduğumuz dava türlerinden biri açılarak Eyt ile emekli olmanız mümkün olabilmektedir. Bu sebeple siz de İzmir SGK Avukatına danışınız.
3.İş kazası ve Meslek Hastalığı
İş kazası ve meslek hastalığı, çalışma ortamında meydana gelen sağlık sorunlarına verilen genel isimlerdir. Her ikisi de iş sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir ve işçilerin korunması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili olarak, işverenlerin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçli olması ve gereken önlemleri alması önemlidir. Her ikisi de işçinin sağlığını etkileyen durumlar olmakla birlikte, aralarında bazı farklar bulunmaktadır.
3.1.İş Kazası
İş kazası, işçinin işyerinde çalışırken meydana gelen bir olay sonucu bir ya da birden fazla işçinin yaralanması veya ölümüyle sonuçlanan olaylardır. İş kazaları, ani ve beklenmedik olaylar sonucunda meydana gelir. Örneğin, düşme, kesilme, yanma gibi durumlar iş kazalarına örnek olarak verilebilir. İş kazaları genellikle belirli bir zamanda ve yerde gerçekleşir
3.2.Meslek Hastalığı
Meslek hastalığı, işçinin çalışma ortamında maruz kaldığı zararlı etkenlerin neden olduğu ve genellikle uzun bir süreçte ortaya çıkan hastalıklardır. Meslek hastalıkları, işçinin maruz kaldığı kimyasal maddeler, tozlar, radyasyon gibi etkenler sonucunda gelişebilir. Örneğin, astım, işitme kaybı, meslekten kaynaklanan cilt hastalıkları meslek hastalıklarına örnek olarak verilebilir. Meslek hastalıkları, belirli bir zaman dilimi içinde değil, uzun bir süreçte ortaya çıkabilir. Bu nedenle, hastalığın işle ilişkilendirilmesi ve tanımlanması bazen zor olabilir.
3.3. İş Kazası Tazminatı
İş kazası geçiren çalışanın tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Tazminat davası, iş kazası sonucu yaşanan zararların ve kayıpların karşılanması amacıyla açılır. Bu zararlar; işgücü kaybı, tedavi masrafları, geçici veya sürekli sakatlık durumuna göre belirlenen tazminatlar gibi çeşitli kalemleri içerebilir. Tazminat davası, işverenin iş güvenliği ve sağlığı önlemlerini alıp almadığı, işyerindeki tehlikeli durumlar ve iş kazasının meydana gelmesindeki ihmali gibi unsurların değerlendirilmesini içerir. İş kazası sebebi ile maddi tazminat alabilmek için Sgk tarafından belirlenecek olan sakatlık oranının %0 üzerinde bir rakam olması gerekmektedir. %10 un üzerindeki sakatlık durumunda iş kazasından kaynaklı olarak çalışana maaş bağlanmaktadır. Manevi tazminat ayrıca talep edilebilecektir. İş kazası sonucu malulen emeklilik ve tazminat davası süreçleri oldukça karmaşık olabilir. Bu nedenle iş kazası geçiren çalışanların avukattan yardım alması önemlidir.
4.Malulen Emeklilik
İş kazası sonucu meslek hastalığına yakalanan veya iş kazası geçiren bir çalışan, çalışma kapasitesinde sürekli bir azalma yaşarsa malulen emeklilik hakkına sahip olabilir. Malulen emeklilik için çalışanın sağlık durumunu belgeleyen raporlar gereklidir. Bu raporlar, Sağlık Kurulu raporu olarak adlandırılır ve resmi sağlık kurumları tarafından verilir. Malulen emekli olabilmek için sakatlık oranının %60’dan fazla olması gerekmektedir. Malulen emeklilik başvurusu, çalışanın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılır. Başvurunun kabul edilmesi halinde, çalışan malulen emekli olarak aylık almaya başlar.
5.Sgk’dan Kanser İlaç Bedelinin Tahsili Davası
Sgk’dan kanser ilaç bedelinin tahsili, kanser hastalarının tedavisi için kullanılan ilaçların Sgk tarafından karşılanmasının sağlanması amacıyla açılan bir hukuki davadır. Bu davaların açılmasından önce, onkoloji doktorunuz tarafından ilacın kullanımız için reçetelenmiş olması, ilaç kullanım raporunun bulunması, patoloji ve emg sonuçları gereklidir. Son olarak Sgk’ya başvurulmuş olması dava açılmasının şartıdır. Dava, memurlar için idare mahkemelerinde, işçileri için iş mahkemelerinde açılır. Dava süreci, kanser hastasının mali durumu ve ilacın iyileşme sürecindeki önemi dikkate alınır.
5.1 Sgk Kanser İlacı Bedeli Tahsili Avukatı
Sgk’dan kanser ilaç bedelinin tahsili davası, hukuki olarak karmaşık bir süreç olabilir. Bu nedenle dava sürecinde uzman bir hukuk bilgilerinden veya avukattan destek almak önemlidir. İzmir Sgk Avukatı, ilaç bedelinin Sgk tarafından karşılanmasını sağlamak için gerekli adımları atacaktır.
6.İzmir’de Sgk Avukatı Bulmak
İzmir Sgk Avukatı bulmak zor olabilir. Ancak, doğru adımları takip ederek ve doğru kaynakları kullanarak, Sosyal Güvenlik Hukuku konusunda uzman bir avukata ulaşmak mümkündür. Örneğin İzmir Sgk Avukatı Av. İnci KARAMERCAN CİHAN bu alanda uzman olup, doktora eğitimi almıştır. 2017 den beri Sgk hukuku alanında birçok müvekkilinin haklarına kısa zamanda kavuşmasını sağlamıştır. İzmir deki en iyi Sgk avukatlarındandır.
7.İzmir Sgk Avukatı Ücretleri Ne Kadardır?
İzmir Sgk Avukatı, bu tip davalarda, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi doğrultusunda ücret almaktadır. Bu ücretler genellikle davanın sonunda kazanılan tazminatın %16 sı ile %25 i arasında olacak şeklinde belirlenmektedir. Ayrıca maktu ücret tarifesi üzerinden peşin ücret alınmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular:
- Eyt İçin Sgk’ya Nasıl Başvurabilirim?
- Emeklilik İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- Eksik Sigorta Günlerimi Tespit Ettirebilir Miyim?
- Bir İş Kazası Durumunda Ne Yapmalıyım?
- İş Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
- İzmir’de Sgk Avukatı Arıyorum, Nereye Başvurmalıyım?
- İzmir’de En İyi Sgk Avukatı Kimdir? İzmir’de Sgk Davalarına Bakan Avukat Kimdir?
- İş Kazası Ve Hizmet Tespit Davaları Ne Kadar Sürer?
Sonuç
Sosyal güvenlik hukuku, her bireyin hayatında önemli bir rol oynar. Bu sebeple bu makalede ele aldığımız konularla ilgili daha fazla bilgi edinmek için İzmir Sgk Avukatından destek alabilirsiniz.